Schrijver Erik Nieuwenhuis krijgt Belcampo Stipendium

Erik Nieuwenhuis krijgt dit jaar het  Belcampo Stipendium. Het Belcampo Stipendium is de literaire prijs van de provincie Groningen, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. Nieuwenhuis publiceerde tot nu toe drie romans. Voor het Belcampo Stipendium krijgt hij de opdracht om een novelle te schrijven die een verbinding heeft met de provincie. De schrijfopdracht moet voor 1 juni volgend jaar klaar zijn. Met het Belcampo Stipendium wil de provincie Groningen literair talent stimuleren.

Jury

Nieuwenhuis was een van de drie genomineerden voor het Belcampo Stipendium, naast Peter Middendorp en Janneke Holwarda. Zij werden geselecteerd door een jury, die bestaat uit Ronald Ohlsen, de winnaar van twee jaar geleden; Koos Dijksterhuis (bioloog, socioloog en schrijver) en Pauline Durlacher (directeur Schrijversvakschool Groningen). Volgens de jury is Nieuwenhuis een groot stilist met prachtige idee├źn en gedachte-experimenten.

Over Nieuwenhuis

Erik Nieuwenhuis (1964) studeerde Nederlands in Groningen en woont tegenwoordig in Amsterdam. Nieuwenhuis is medeoprichter van het literaire magazine 'Schrijver & Caravan'. De schrijver publiceerde drie romans: 'Een gat in de lucht' (2010), 'Man van de wereld (2012)' en 'Ben' (2016). Ook schreef hij columns in het tijdschrift 'Tzum'. In 1996 ontving Nieuwenhuis het Hendrik de Vries-stipendium voor een selectie uit zijn verhalen.

Belcampo Stipendium

Het Belcampo Stipendium wordt eens in de twee jaar toegekend aan een schrijver of dichter om literair talent te stimuleren. Deze produceert een essay, novelle of gedichtenbundel, die een verbinding moet hebben met de provincie. Eerdere winnaars waren onder anderen Nanne Tepper, Anneke Claus, Jan Glas, Nyk de Vries en Ronald Ohlsen. Voor de opdracht is 3.500 euro beschikbaar. Leerlingen van het Noorderpoort verzorgen de vormgeving van de novelle. De winnaar voert de opdracht binnen zes maanden uit. Daarna volgt de presentatie van de Belcampo-uitgave. De precieze opdracht voor de schrijver wordt binnenkort bekend gemaakt.