Scholen gezocht voor proef om fietsen te stimuleren

HiBike, het spel om schoolkinderen en hun ouders te stimuleren om vaker de fiets te pakken, krijgt een vervolg. In het najaar van 2019 ontwikkelde de provincie Groningen dit spel samen met het Huis voor de Sport Groningen. Het spel werd succesvol getest door twee basisscholen en krijgt dit voorjaar een vervolg op tien scholen in de provincie. Scholen die geïnteresseerd zijn om mee te doen aan de proef kunnen zich aanmelden bij Huis voor de Sport Groningen.

Enquête

Aan het begin en aan het einde van de proef met het spel werden enquêtes afgenomen bij leraren, ouders en kinderen. Allemaal waren ze erg enthousiast. Ouders en kinderen gaven het spel gemiddeld een 7,5. In Marum gaf 60 procent van de kinderen aan vaker de fiets te willen pakken dankzij het HiBike-spel. Nu komt er een vervolgproef op tien basisscholen om meer inzicht te krijgen in de effecten van het spel.

Vervolg

Het Huis voor de Sport Groningen en de provincie zijn op zoek naar scholen die willen meedoen aan de vervolgproef. Daarin is plaats voor tien scholen. De proef start tussen maart en mei, en duurt tot aan de zomervakantie. In het najaar wordt de proef geëvalueerd. Scholen die geïnteresseerd zijn, kunnen zich aanmelden bij het Huis voor de Sport Groningen: info@hvdsg.nl

HiBike

HiBike bestaat uit drie niveaus, 'levels', waarop deelnemers punten kunnen verzamelen. Ze krijgen punten als ze op de fiets naar school komen, als ze in hun vrije tijd naar activiteiten fietsen of als ze een fietstocht maken met hun ouders. Bij het behalen van een level krijgen de kinderen een HiBike-festivalbandje. De klas met gemiddeld de meeste fietsritten wint een klassenprijs. De actie wordt begeleid door een sportcoach. In de vervolgproef is het spel op enkele onderdelen aangepast.