Schade door verschuiving zandbult Nieuwklap in Aduarderdiep

Een deel van de zandbult  die  is aangebracht als ondergrond voor de aansluiting op de nieuwe brug bij Nieuwklap  is in het Aduarderdiep gegleden. Hoe het zand aan het schuiven is gegaan wordt op dit moment onderzocht. Op dit moment is de scheepvaart in het Aduarderdiep gestremd. Er wordt onderzocht of de scheepvaart weer vrijgegeven kan worden. Voor het overige verkeer heeft dit geen gevolgen. De provincie Groningen voert werkzaamheden uit bij Nieuwklap voor de aanleg van een nieuwe brug en een aansluitende rondweg.

Schadeherstel

Aanwezige kabels en leidingen, waaronder glasvezel Groningen-Leeuwarden, zijn door de verschuiving vernield. Schadeherstel zal afhankelijk van beschikbaarheid van een nieuwe damwand 2 tot 4 weken vergen. De kosten voor het herstel zullen naar verwachting gauw richting de 1 miljoen gaan.

Rondweg Aduard

Rond Aduard en de Nijelandsterpolder legt de provincie een rondweg aan, zodat het doorgaand verkeer niet meer door het dorp hoeft te rijden. De weg sluit aan op de nieuwe brug die bij Aduard wordt aangelegd en ten zuiden van Nieuwklap (ongelijkvloers) op de Friesestraatweg (N355). De bestaande bruggen over De Lindt en over het Aduarderdiep worden vervangen. Kijk voor meer informatie over dit project op www.lemmer-delfzijl.nl.