Ruim vier ton voor vijf innovatieve en duurzame projecten MKB

Vijf midden- en kleinbedrijven krijgen een subsidie van bij elkaar 426.000,- euro voor de ontwikkeling van innovatieve en duurzame projecten. Er gaat geld naar projecten van Hanze Wetlands uit Kiel-Windeweer, Veenstra Glazenborg uit Winschoten, TD Industry uit Delfzijl, Wolstrom uit Westerlee en The Field Work Company uit Groningen. De bijdragen zijn afkomstig uit het programma Duurzaam en innovatief MKB. Het subsidiebudget is inmiddels uitgeput.

 

Vijf midden- en kleinbedrijven krijgen een subsidie van bij elkaar 426.000,- euro voor de ontwikkeling van innovatieve en duurzame projecten. Er gaat geld naar projecten van Hanze Wetlands uit Kiel-Windeweer, Veenstra Glazenborg uit Winschoten, TD Industry uit Delfzijl, Wolstrom uit Westerlee en The Field Work Company uit Groningen. De bijdragen zijn afkomstig uit het programma Duurzaam en Innovatief MKB. Het subsidiebudget is inmiddels uitgeput.

Vijf projecten

  • Hanze Wetlands (100.000,- euro subsidie) houdt zich in het project bezig met een nieuwe oogstmachine om riet te oogsten in natte gebieden (wetlands). Dankzij deze machine wordt het economisch haalbaar om riet dat niet voor daken geschikt is, als biomassa te gebruiken.
  • Veenstra Glazenborg (66.000,-) ontwikkelt een nieuw soort meetsonde, een apparaat waarmee het volume en de kwaliteit van gas gemeten kan worden. Met deze nieuwe meetsonde kan precies de juiste hoeveelheid gas onttrokken worden uit de pijpleiding en doorgestuurd worden naar analyseapparatuur. Daardoor verdwijnt er geen overbodig gas in de atmosfeer.
  • TD Industry (100.000,- euro) richt zich op de ontwikkeling van een nieuwe mobiele windmolen: de Wind Power Bowl. De windmolen kent een hoog rendement, is gemaakt van recyclebaar materiaal en kan vanwege de kleine lengte (6 tot 9 meter) zonder vergunning gebruikt worden.
  • Wolstorm (100.000,- euro) wil de eerste wolspinnerij in Nederland realiseren. Het bedrijf gaat zich vooral richten op de verwerking van wol van alpaca's (berglama's uit het Andesgebergte). Dit type wol is sterk, water- en vuilafstotend en isolerend.
  • The Field Work Company (60.000,- euro) heeft een techniek bedacht om de activiteit van vleermuizen nauwkeuriger te meten. Via het gebruik van meerdere speciale ultrasone microfoons kunnen vleermuisgeluiden op verschillende hoogten opgevangen worden. Goed inzicht in de vleermuisactiviteit zorgt voor een snellere afhandeling van vergunningen voor de bouw van windparken.

Groot succes

Het subsidieprogramma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen bestaat sinds 1 januari 2013 en is een groot succes. In tijden waarin het voor veel ondernemers lastig is om een krediet bij banken te krijgen, is het verstrekken van deze subsidie een belangrijke steun in de rug. Op dit moment is er in totaal ongeveer 1 miljoen euro aan subsidies verleend en is er al 2 miljoen euro aan aanvragen binnengekomen.  Er is geen geld meer uit het programma beschikbaar.