Ruim een ton voor innovaties bij drie Groninger bedrijven

De provincie gaat drie midden- en kleinbedrijven uit de stad Groningen ondersteunen bij hun innovatieve en duurzame investeringen. Met een ingenieuze aandrijving van de motor kan rondvaartbedrijf Kool de CO2-uitstoot fors verminderen. De bedrijven Ophtec en Fotofabriek investeren in nieuwe machines, waarmee ze hun concurrentiepositie behouden én verbeteren. In totaal komen er zeven arbeidsplaatsen bij en geven we ruim een ton subsidie.

Rondvaartbedrijf Kool 

Het bekende rondvaartbedrijf Kool gaat een nieuwe, open rondvaartboot bouwen die 25% minder CO2 uitstoot. Het hybride aangedreven schip kan traploos schakelen tussen een elektrische motor en een verbrandingsmotor. De verbrandingsmotor voldoet aan de nieuwste uitstootnormen voor CO2. De combinatie met de elektromotor draagt bij aan een betere kwaliteit van het oppervlaktewater. 

Fotofabriek

Fotofabriek is al 7 jaar achtereen uitgeroepen tot 'de beste fotoboekenaanbieder van Nederland'. Naast fotoboeken is het bedrijf bekend van allerlei ander hoogwaardig drukwerk, zoals kalenders, kaarten en wanddecoraties. Met de nieuwe machine kunnen exclusieve fotoboeken worden gemaakt met een speciale binding, die het mogelijk maakt panoramafoto’s over twee pagina’s te laten doorlopen. Vernieuwend is dat de machine geen gelamineerde vellen nodig heeft en veel minder lijm verbruikt. Wereldwijd zijn er zes van deze machines geplaatst, waarvan de enige in Europa straks in Groningen staat. Op termijn zorgt de nieuwe machine voor meer opdrachten en drie extra arbeidsplaatsen. Voor deze investering verleent de provincie een subsidie van bijna € 36.000.

Ophtec

Ophtec is gespecialiseerd in de ontwikkeling en de productie van implantlenzen en instrumenten voor de oogheelkunde. Het innovatieve bedrijf wil meer maatwerklenzen gaan produceren en investeert daarom in een laser-markeermachine. Deze geeft de verschillende lenzen een minuscuul merkteken, zodat deze na het polijstproces herleidbaar zijn naar een bepaalde order. Ophtec kan de gemerkte lenzen nu samen in een pot polijsten en zo de polijstcapaciteit optimaal benutten. Hierdoor daalt het gebruik van chemicaliën zoals polijstmiddel en glasparels met ongeveer negentig procent. Ophtec wil met deze investering haar concurrentiepositie verstevigen en verwacht een toename van twee banen. De provincie verleent een subsidie van € 32.500.

Innovatief en Duurzaam MKB

De subsidies komen uit de regeling Innovatief en Duurzaam MKB, onderdeel van Groningen@Work, het programma voor economie en arbeidsmarkt van de provincie Groningen. Met deze regeling stimuleert de provincie innovatie, duurzame ontwikkeling en werkgelegenheid bij het regionale bedrijfsleven.