Ruim 675.000 euro subsidie voor vernieuwende projecten

De provincie trekt meer dan 675.000 euro uit voor vernieuwende projecten. Er is geld voor onder meer de ontwikkeling van een diagnose-instrument voor de werking van de nieren en een app die een gezonde leefstijl stimuleert. De subsidies komen uit het Innovatief Actieprogramma (IAG), waarmee de provincie vernieuwende bedrijven in onze regio wil ondersteunen.

De provincie trekt meer dan 675.000 euro uit voor vernieuwende projecten. Er is geld voor onder meer de ontwikkeling van een diagnose-instrument voor de werking van de nieren en een app die een gezonde leefstijl stimuleert. De subsidies komen uit het Innovatief Actieprogramma (IAG), waarmee de provincie vernieuwende bedrijven in onze regio wil ondersteunen.

Vierde subsidieronde

Het IAG bestaat al tien jaar en is inmiddels toe aan zijn vierde subsidieronde. In de afgelopen tien jaar heeft het programma zijn nut bewezen om vernieuwing in de regio te stimuleren. Een groot aantal bedrijven in het midden- en kleinbedrijf in onze provincie heeft al van het IAG geprofiteerd. Dit heeft enkele honderden banen opgeleverd. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het programma wordt gewaardeerd.

Projecten

Vanuit het IAG stelt de provincie Groningen tot 2017 2,7 miljoen euro beschikbaar. Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) trekt hier 3,36 miljoen voor uit. Als bedrijven subsidie aanvragen, moeten zij zelf de helft bijdragen. Voor de maand juni heeft de provincie subsidie toegekend aan de volgende vijf bedrijven: 

  • Singboard Holding BV, voor het onderzoek en de ontwikkeling van  plaatmateriaal dat gemaakt wordt van stro, verlijmd met een bindmiddel op waterbasis;
  • Pezy Development BV, voor de ontwikkeling van biologisch afbreekbare verpakkingen;
  • Sentron Europe BV, voor een diagnose-instrument, waarmee ziekenhuizen de werking van de nieren continu kunnen monitoren; 
  • Sciences BV, voor onderzoek naar het produceren van biodiesel uit olierijke gisten, zoals frituurolie;
  • Tizin BV, voor een app die tips geeft om gezond te leven en welvaartsziektes, zoals diabetes en obesitas, terug te dringen.