Ruim 60.000 euro subsidie voor culturele activiteiten

Drie culturele projecten krijgen van de provincie een financiële bijdrage van bij elkaar meer dan 60.000 euro. Er gaat geld naar een documentaire over de geschiedenis van Theater te Water, naar het amateurmuziekproject Pamietamy en naar projectorkest Suonare d'Amatori (Delfzijls Symfonie Orkest). De subsidies komen uit het Activiteitenbudget Cultuur, bedoeld voor culturele activiteiten met een provinciale uitstraling. Binnen dit subsidieprogramma is inmiddels geen geld meer beschikbaar.

Documentaire

Stichting Beeldlijn krijgt 40.000 euro subsidie voor het maken en vertonen van een documentairefilm over de geschiedenis van het Theater te Water. Na 34 jaar sluit het theater eind 2016 de deuren. Amateuracteurs verzorgen de voorstellingen tijdens de laatste vaartocht in de zomer van 2016. In december 2016 vindt de officiële première van de documentaire plaats via vertoningen op televisie. Vanaf voorjaar 2017 is de film te zien in de dorpshuizen en filmhuizen waar Theater te Water optrad in Groningen en Drenthe en op de drie filmfestivals in het Noorden.

Pamietamy

Het project Pamietamy van CMV Excelsior ontvangt een bijdrage van 12.500 euro. De muziekvereniging laat een muziekstuk maken op basis van de bekende documentaire Shoah, over de vernietigingskampen in Polen, en wil met het project op verschillende manieren aandacht besteden aan de Shoah. Bijvoorbeeld via een educatieproject, een documentaire en deelname aan het Wereld Muziek Concours (WMC) 2017. Zo worden het verhaal achter en de boodschap van de documentaire Shoah vertaald naar de lokale geschiedenis en naar de actualiteit. Pamietamy betekent in het Pools 'wij herinneren' of 'wij zullen niet vergeten'.

Amateurorkest

Het amateurprojectorkest Suonare d'Amatori kan een bijdrage van 8.500 euro tegemoetzien voor de uitvoering van twee concerten waaronder een stuk van Beethoven. In het project werkt het orkest samen met leden van kamerkoor Arti Vocali Winschoten en kamerkoor Collegium Musicum Loppersum. Daarnaast doen er 17 professionele musici mee aan het project. De optredens vinden in november 2016 plaats in Loppersum en Winschoten.