Ruim 6 miljoen euro voor scholing en banen in aardbevingsgebied

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekt de komende vier jaar 6,23 miljoen euro uit voor scholing en 1.000 nieuwe banen in het Groninger aardbevingsgebied. Dat werd bekendgemaakt tijdens een werkbezoek van een afvaardiging van het ministerie aan het project Leerbouwen in Farmsum, op maandag 25 september. Bestuurders van verschillende partijen, onder wie gedeputeerde Eelco Eikenaar, zetten een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst.

Bouw en techniek

Het is de bedoeling dat de komende jaren minstens duizend werkzoekenden aan een baan worden geholpen in de bouw- en technieksector, doormiddel van begeleiding en scholing. De aanbestedingen worden zichtbaar in een regionale aanbestedingskalender, zodat werkgevers weten wanneer er werk aan komt. Werkpleinen kunnen hiermee van tevoren werkzoekenden (om)scholen. Verder letten overheden er bij hun aanbesteding specifiek op of aannemers ruimte bieden aan werkzoekenden, of dat ze leer-/werkplekken of trainingen aanbieden.

Opsteker

Het banenplan moet de kansen vergroten voor de beroepsbevolking in Noordoost-Groningen, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee is het plan een belangrijk onderdeel van de aanpak van de problematiek in het gebied, dat behalve met aardbevingen ook te kampen heeft met een hoge werkloosheid en bevolkingsdaling. Gedeputeerde Eelco Eikenaar noemt het plan een 'opsteker' voor de regio.