Het ruimteonderzoekinstituut SRON ontvangt ruim 2,3 miljoen euro subsidie van de provincie Groningen. Met dit geld ontwikkelt SRON samen met bedrijven uit de regio nieuwe producten op basis van de nieuwste ruimtevaarttechnologie. Zoals bijvoorbeeld delen van camera's die meegaan met toekomstige ruimtemissies van de European Space Agency (ESA) en camera's die in het midden- en kleinbedrijf (MKB) en in de industrie gebruikt gaan worden.
Camera voor ruimtemissie ESA
SRON loopt wereldwijd voorop in de ontwikkeling van camerasystemen voor wetenschappelijk onderzoek vanaf satellieten. Het ruimteonderzoekinstituut werkt hierbij nauw samen met het midden- en kleinbedrijf (MKB) en de industrie. De SRON-vestiging in Groningen zal daarnaast samen met partners in het Noorden camera’s ontwikkelen voor de kwaliteitsinspectie van bijvoorbeeld windturbines, vliegtuigonderdelen en medische producten. Dit kan omdat wetenschappelijke detectoren meer zien dan de detectoren die worden gebruikt in de huidige industriële camera's.
Topinstituut
Op 25 maart 2014 hebben de provincie Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en SRON een overeenkomst getekend, waarmee verzekerd is dat de Groninger vestiging van het topinstituut, met 45 banen, de komende 10 jaar in Groningen blijft. Onderdeel van de overeenkomst is dat SRON samen met bedrijven uit de regio investeert in projecten voor technologisch onderzoek en ontwikkeling. Dit levert nieuwe economische activiteit op, die onze regionale economie sterker maakt.
Subsidie
De subsidie is afkomstig uit het Ruimtelijk Economisch Programma ZuiderZeeLijn (REP-ZZL). Dat wordt mogelijk gemaakt door de compensatiegelden voor het niet-doorgaan van de Zuiderzeelijn. Het voorstel wordt nog besproken met Provinciale Staten.