Rondje Lauwersmeer steeds aantrekkelijker

In het Lauwersmeergebied staat de komende twee jaar veel te gebeuren. Er zijn verschillende projecten aan de gang die het gebied aantrekkelijker moeten maken voor recreanten en natuurliefhebbers. Het grootste project dat nu loopt is het Rondje Lauwersmeer, de 43 kilometer lange wandel- en fietsroute rondom het meer. De huidige route krijgt nieuwe natuur, nieuwe paden en uitkijktorens.

Recreatie Zoutkamp

Onderdeel van 'het Rondje' is een nieuw recreatiegebied bij Zoutkamp. Zo komt er bij de sluis een strandje en er wordt een wandelpad aangelegd voor een ommetje in het gebied. Rondom het meer zijn ook de eerste curvebanken geplaatst, speciaal ontworpen voor vogelliefhebbers. Het Lauwersmeergebied vormt immers een van de belangrijkste vogelgebieden van West-Europa. De vorm van de bank voorkomt silhouetvorming, zodat de vogels niet zien dat er iemand zit. Bij Ezumkeeg en vakantiepark Suyderoogh zijn de eerste van in totaal tien banken geplaatst.

Nieuwe entrees Nationaal Park

Het Nationaal Park Lauwersmeer krijgt drie nieuwe entrees om het park beter herkenbaar maken. Studenten van academie Minerva maken hier een ontwerp voor. Verder wordt er nieuwe bewegwijzering geplaatst en komen er twee nieuwe toeristische overstappunten (TOP's), waar voldoende parkeergelegenheid en is, zodat ze een goed vertrekpunt vormen voor een fietstocht of wandeling in het gebied. Ook wordt deze zomer wordt begonnen met de inrichting van de Bochtjesplaat ten zuiden van vakantiepark Esonstad. Het gebied wordt geschikt gemaakt voor steltlopers en vogels die in riet broeden. Om te zorgen dat ook de omwonenden en recreanten kunnen genieten van de natuur worden verschillende voorzieningen aangelegd.

Investeren

De totale investering in het Rondje Lauwersmeer is ruim drie miljoen euro en is mede mogelijk gemaakt met financiering uit het Waddenfonds. Het project is in 2015 gestart en wordt naar verwachting in 2019 afgerond. De provincies Frysl├ón en Groningen investeren miljoenen in het Lauwersmeergebied, met als doel meer economisch rendement in de belangrijkste sectoren: toerisme en visserij. Belangrijk uitgangspunt voor de investeringen is dat de economie en natuur van het Lauwersmeer met elkaar in evenwicht blijven. Belangrijke partners in dit gebied zijn Staatsbosbeheer en recreatieschap Marrekrite.