René Paas opent vmbo-schooljaar op Winkler Prins Veendam

Na de opening van het academisch jaar en de start van het hogeschooljaar is ook het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) officieel ingeluid. Commissaris van de Koning René Paas bezocht het Winkler Prins in Veendam (locatie Raadsgildenlaan) en gaf daar het startsein voor het nieuwe studiejaar. De opening werd bijgewoond door leerlingen, schooldirecties en gemeentebestuurders uit de hele provincie. Ook enkele lokale ondernemers waren aanwezig. Zij werkten de laatste tijd mee aan diverse projecten van de Winkler Prins-leerlingen.

Werk of potje FIFA?

In zijn openingswoord wees René Paas op het belang van het vmbo en de behoefte aan goede vakmensen in onze maatschappij. "In Nederland heb je recht op onderwijs. Maar dat onderwijs moet wel leiden tot werk. Anders had je net zo goed dat potje FiFa kunnen kiezen... Wat zou het goed zijn als jullie school, Winkler Prins, met bedrijven hier in de buurt, met de gemeente, met het arbeidsbureau en het UWV, dat de uitkeringen verzorgt, afspraken maakt over hoe je straks aan een eerste baan komt."
René Paas nodigde de school uit om met hem in gesprek te gaan om te kijken hoe dat voor elkaar te krijgen.

Vmbo-huis

Na zijn toespraak werd de commissaris van de Koning rondgeleid door het vmbo-huis, een ruimte die speciaal is ingericht op het beroepsonderwijs. In de kantine was een een vmbo-markt ingericht. Hier lieten de leerlingen zien met welk vakgebied en project ze zich bezig houden.

'Een duim voor het vmbo'

Na een welkomstwoord van de directeur van Winkler Prins werd de commissaris van de Koning gevraagd om mee te werken aan een kunstwerk. Paas zette zijn duimafdruk in gips. Naast de duim staat de tekst: "een duim voor het vmbo". Paas plaatste het kunstwerk vervolgens met hulp van de leerlingen in de hal van het vmbo-huis.

Tiende editie

De provincie Groningen organiseerde de opening van het vmbo-jaar voor de tiende keer. Elk jaar wordt een nieuwe vmbo-locatie in de provincie gekozen. De provincie wil met de opening het beroepsonderwijs in Groningen extra aandacht geven.