Reisgedrag Noord-Groningers onderzocht via enquête Grunn Mobiel

Grunn Mobiel, zo heet het nieuwe onderzoek van de provincie, Rijksuniversiteit Groningen en diverse gemeenten naar het reisgedrag van inwoners van Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum. Aan de hand van een enquête wordt onderzocht hoe het staat met de bereikbaarheid in onze regio. Na de enquête, die tot en met 30 april loopt, volgt een proefproject, waarbij wordt bekeken hoe elektrische fietsen ingezet kunnen worden om de bereikbaarheid te verbeteren.

Enquête

Deelnemers krijgen vragen over hun dagelijkse reisgedrag, over de meest gebruikte vervoermiddelen en hoe tevreden ze daarover zijn. Ook wordt gevraagd naar de redenen van hun reisgedrag en welke maatregelen er nodig zijn om hun gedrag aan te passen. Verder krijgen ze vragen over de mogelijke rol van de elektrische fiets voor bereikbaarheid van het platteland. Wie meedoet aan de enquête maakt kans op een cadeaubon ter waarde van 100 euro. De enquête is in te vullen via www.grunnmobiel.org.

Fietsstrategie

Door de relatief lange afstanden en spreiding van voorzieningen is bereikbaarheid in de regio een belangrijk thema. De provincie is samen met de gemeente Eemsmond opdrachtgever van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek naar elektrisch fietsen buiten de stad is onderdeel van de Fietsstrategie 2016-2025, waarmee de provincie meer mensen op de fiets wil krijgen.