Regionaal openbaar vervoer krijgt goede waardering reizigers

Klanten van het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe zijn over het algemeen tevreden over het regionale trein- en busvervoer. De Arriva-treindiensten worden gewaardeerd met een 7.4, het busvervoer met een 7.5. Dat staat in de jaarlijkse landelijke Klantbarometer die onlangs is verschenen. In het onderzoek geven reizigers rapportcijfers aan allerlei zaken die met hun reis te maken hebben, zoals de kans op een zitplaats, de klantvriendelijkheid van het personeel en het op tijd rijden van de bussen.

Klanten van het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe zijn over het algemeen tevreden over het regionale trein- en busvervoer. De Arriva-treindiensten worden gewaardeerd met een 7.4, het busvervoer met een 7.5. Dat staat in de jaarlijkse landelijke Klantbarometer die onlangs is verschenen. In het onderzoek geven reizigers rapportcijfers aan allerlei zaken die met hun reis te maken hebben, zoals de kans op een zitplaats, de klantvriendelijkheid van het personeel en het op tijd rijden van de bussen.

Landelijk gemiddelde

Het landelijk gemiddelde voor het openbaar busvervoer kwam in 2012 uit op een 7.4. De regionale treinen scoren landelijk gemiddeld een 7.1. Het vervoer in Groningen en Drenthe doet het dus net iets beter dan het landelijk gemiddelde.

Oordeel OV-chipkaart

Het gebruik van de OV-chipkaart wordt hoger gewaardeerd dan een jaar geleden. Het rapportcijfer ging landelijk van een 7.1 naar een 7.5.  De OV-chipkaart wordt hoger gewaardeerd naarmate de kaart langer ingevoerd is. Ook in Groningen en Drenthe is dit te zien.

Informatie bij vertragingen

Uit eerdere jaren is al bekend dat busreizigers beter ge├»nformeerd willen worden bij vertragingen. Dit onderdeel scoorde in 2012 een 4.5. In 2013 worden de eerste elektronische informatiepanelen bij bushaltes geplaatst, als onderdeel van de aanpak om reizigers beter te informeren. In het treinvervoer is het oordeel op dit onderdeel hoger (6.4), juist ook omdat er op de stations al wel panelen met actuele reisinformatie staan.