Regio Groningen wint KoopWijsPrijs 2019

Vijf Groninger gemeenten, de provincie, de Omgevingsdienst Groningen en de Veiligheidsregio Groningen hebben de KoopWijsPrijs 2019 gewonnen met de gezamenlijke inkoop van duurzame energie. De prijs is een initiatief van de Rijksoverheid voor het meest vooruitstrevende project op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (mvi). Naast de regio Groningen waren ook Shared Service Center ONS en de gemeente Rotterdam en partners genomineerd.

Energietransitie

De prijs werd op 12 december uitgereikt door directeur Christiaan Zuidema van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tijdens het jaarlijkse MVI-congres. Namens de Groninger partijen nam Bram Qualm van de Gemeente Groningen de prijs in ontvangst. De prijswinnaars vinden de prijs een mooie waardering voor hun bijdrage aan de energietransitie. Met het inkoopcontract moet in 2024 alle
energie voor deze partijen worden opgewekt uit duurzame, lokale energiebronnen. Het contract geeft daarbij kleinere, lokale coöperaties in de provincie Groningen de kans te investeren in innovatieve duurzame, lokale energiebronnen. Dit geeft de lokale economie een impuls. De KoopWijsPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallend project op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen.

Groene energie

De gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Delfzijl, Groningen, de provincie Groningen, de Omgevingsdienst Groningen en de Veiligheidsregio kregen de meeste publieksstemmen binnen. De grootschalige samenwerking van overheden in Groningen levert naast groene energie aan hun gebouwen, bruggen, sluizen en straatverlichting ook werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Genomineerden

In totaal dienden vijftien publieke organisaties een project in. Daarin werden er drie genomineerd, waaronder de regio Groningen. De jury bestond uit VNO-NCW, MKB Nederland, Natuur & Milieu, NEVI, Social Enterprise NL en MVO Nederland. De regio Groningen krijgt als prijs de KoopWijsPrijs-trofee en een workshop op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen.