Regeling van 40 miljoen euro beschikbaar voor snel internet

Er komt een regeling van 40 miljoen euro voor de aanleg van snel internet in onze provincie. 30 miljoen euro daarvan wordt beschikbaar gesteld door de provincie Groningen, in de vorm van een lening. De Economic Board Groningen (EBG) en de Nationaal Co√∂rdinator Groningen (NCG) dragen elk 5 miljoen euro bij, door een subsidie aan te bieden. Deze subsidie is speciaal bedoeld voor de negen gemeenten in het aardbevingsgebied.

Voordelen

De regeling moet ervoor zorgen dat Groningers die nog geen breedbandverbinding hebben, straks ook kunnen profiteren van de voordelen van snel internet. Daarbij wordt het aardbevingsgebied als eerste ontsloten. De regeling is bedoeld voor marktpartijen en bewonersinitiatieven die voor een groot aantal adressen tegelijk snel internet in de provincie willen aanleggen. Het doel is dat eind 2018 alle inwoners van de provincie kunnen beschikken over snel internet.

Leefbaarheid en economische ontwikkeling

Toegang tot snel internet is van groot belang voor de leefbaarheid en de economische ontwikkeling in de provincie Groningen. Ondernemers hebben een snel werkende internetaansluiting nodig om hun werk te kunnen doen. Nu komt het nog vaak voor dat ondernemers hun werkzaamheden niet goed kunnen uitvoeren of scholieren hun huiswerk niet kunnen maken doordat het internet te traag is. Door ook in het buitengebied snel internet aan te bieden, blijft de hele provincie een aantrekkelijke plek om te wonen en te werken. Groningen is dan de eerste provincie in Nederland waar alle bewoners beschikken over snel internet. 

Investering

Naar schatting hebben op dit moment 14.000 adressen in de provincie nog geen toegang tot snel internet. Daarbij gaat het zowel om particulieren als bedrijven. Volgens berekeningen kost het ongeveer 57 miljoen euro om voor deze mensen een snelle internetverbinding beschikbaar te stellen. Door de hoge investeringskosten van snel internet in buitengebieden is het voor telecomaanbieders niet rendabel om dit in het buitengebied aan te leggen. Daarom stellen de provincie, de NCG de EBG hier samen 40 miljoen euro voor beschikbaar. Naar verwachting wordt de regeling in de eerste week van oktober 2016 opengesteld.