Qbuzz blijft komende jaren de busvervoerder in Groningen en Drenthe

Qbuzz gaat ook de komende tien jaar het busvervoer in Groningen en Drenthe voor zijn rekening nemen. De nieuwe concessie gaat in per 15 december 2019. Dat heeft het OV-bureau Groningen Drenthe bekendgemaakt. Voor de nieuwe concessie hadden zich drie vervoerders ingeschreven. Volgens het OV-bureau voldoet Qbuzz ruimschoots aan de basiskwaliteit die wordt gevraagd. Er is bij de gunning onder meer gekeken naar dienstverlening, duurzaam vervoer en het gebruik van innovatieve technieken.

Reisinformatie

Volgens het OV-bureau kan Qbuzz relevante, volledige en actuele reisinformatie leveren, die aansluit op de persoonlijke wensen en behoeften van de reiziger. Qbuzz gaat een interactief informatieprogramma gebruiken, dat als naslagwerk dient voor chauffeurs, om reizigers goed te kunnen informeren over aankomsttijden, aansluitingen en omleidingen. Ook wordt het mogelijk online kaartjes te boeken.

Duurzaam vervoer

Bij het ingaan van de nieuwe concessie zal er meer aandacht zijn voor duurzaam vervoer. Met nieuwe elektrische bussen en het gebruik van alternatieve brandstof wordt er 90 procent minder CO2 uitgestoten dan bij de huidige concessie. De bussen op de streeklijnen worden merendeels elektrisch. Daar waar dat niet haalbaar is wordt Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) gebruikt, een groene variant van biodiesel. Daarnaast worden er 22 waterstofbussen ingezet.

Open data

Verder gaat Qbuzz data verzamelen en analyseren, om de dienstverlening te verbeteren. Deze data worden ook openbaar beschikbaar gesteld, zodat bijvoorbeeld studenten of app-ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen.