Provincies vergoeden komende drie jaar wolvenschade

Schade veroorzaakt door een wolf wordt ook de komende drie jaar door de provincies vergoed. Zowel professionele veehouders als hobbydierhouders hebben recht op schadevergoeding. Dat staat in het interprovinciale wolvenplan dat op 24 januari is vastgesteld door de provincies. Hierin is uitgewerkt hoe de twaalf provincies omgaan met zwervende en territoriale wolven en welke maatregelen dierhouders kunnen nemen om schade te voorkomen of te beperken. 

Uitbreiding bestaand wolvenplan

In Nederland komen sinds 2015 regelmatig zwervende wolven voor. Hiervoor hebben de provincies destijds een wolvenplan opgesteld. Naar verwachting neemt het aantal wolven in de toekomst. Ook zullen ze zich waarschijnlijk in Nederland gaan vestigen. Het bestaande wolvenplan is daarom uitgebreid voor territoriale wolven.

Wat te doen bij wolven

Hebt u een wolf gezien? Dan kunt u uw waarneming melden bij Wolven In Nederland. Als er wolven zijn gesignaleerd start het wolvenprotocol van het Interprovinciaal wolvenplan. Vermoedelijke schade door de wolf bij landbouwhuisdieren kunt u melden bij BIJ12.