Provincies tegen Amerikaanse overname AkzoNobel

De provincies Groningen, Gelderland, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland zijn bezorgd over een overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG Industries. Akzo heeft het eerste aanbod afgewezen maar een nieuw aanbod is in de maak. Het verf- en chemiebedrijf heeft veertien vestigingen in deze vijf provincies, waar ruim 5000 mensen werken. Daarnaast investeert AkzoNobel veel in duurzaamheid en onderzoek.

Akzo in de provincies

AkzoNobel is diep geworteld in het provinciale bedrijfsleven. In 1913 heeft Akzo zich in Arnhem gevestigd. In deze vestiging werken meer dan 1000 mensen. Het hoofdkantoor van AkzoNobel met 700 medewerkers is gevestigd in Amsterdam. In Sassenheim en Deventer heeft AkzoNobel twee onderzoekscentra waar samen 1900 mensen werken. Verder zijn in de verschillende Nederlandse fabrieken in totaal meer dan 1500 mensen werkzaam, waarvan 375 in de fabriek op het Chemiepark in Delfzijl.

Koploper in Duurzaamheid

Voor AkzoNobel en de provincies speelt duurzaamheid een cruciale rol. De afgelopen jaren heeft AkzoNobel zich een toppositie weten te veroveren in de Dow Jones Sustainability Index, een belangrijke index die de prestaties van bedrijven op het gebied van duurzaamheid in de gaten houdt. AkzoNobel wil in 2050 100 procent duurzaam zijn. Daarmee houdt het bedrijf gelijke tred met de ambities van de provincies en het Rijk. Vorige maand is in Delfzijl de biostoompijplijn in gebruik genomen, die via AkzoNobel het chemiecluster in Delfzijl van groene stoom voorziet. Daarnaast bouwt AkzoNobel met Philips aan twee grote windparken.

Werk maken van innovatie

Gedeputeerde Patrick Brouns wil Akzo graag in Nederland houden: ‘Akzo is een belangrijke spil in het verduurzamen en vergroenen van ons chemisch cluster. Samen maken we werk van innovatie en bouwen we aan de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en werkgelegenheid.’