Provincies maken werk van leegstand winkelpanden

Provincies gaan de leegstand in stads- en dorpscentra aanpakken. Hiervoor hebben de twaalf provincies 'RetailDeals' afgesloten met minister Henk Kamp van Economische Zaken, waarin ze afspreken het aantal vierkante meters winkeloppervlakte drastisch naar beneden te brengen. Daarnaast moeten nieuwe winkels zich in de centra vestigen en niet aan de randen van de stad. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk zette namens de provincie Groningen haar handtekening.

Leegstand

Nederland heeft veel winkeloppervlakte: 30,8 miljoen vierkante meter en tien procent daarvan staat op dit moment leeg. Lege binnensteden en verlaten winkelcentra maken steden en dorpskernen onaantrekkelijk en hebben een negatieve invloed op de regionale economie en het toerisme.

RetailDeals

In de RetailDeals spreken de provincies af dat ze samen met gemeenten verschillende proefprojecten gaan uitvoeren. Daarbij brengen ze in beeld hoeveel winkelruimte gereserveerd is in bestemmingsplannen en hoe die eventueel teruggebracht kan worden. Ook gaan de provincies landelijk in beeld brengen waar winkels zijn en waar de klanten vandaan komen. Met behulp van deze gegevens kunnen ze hun beleid op het gebied van detailhandel verbeteren.

Noordelijke retailagenda

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk is blij met de provinciale RetailDeal. "Met deze deal laten we zien dat we serieus werk willen maken van het toekomstbestendig maken van winkelgebieden", aldus de gedeputeerde. "We gaan hierbij actief samenwerken met de provincies Fryslân en Drenthe om volgend jaar een gezamenlijke, noordelijke retailagenda te maken".