Provinciehuis Groningen volledig aardgasvrij

Na een uitgebreid project van twee jaar is het Groninger provinciehuis nu volledig gasloos. Met behulp van een warmte-koudeopslag in de bodem, warmtepompen, buffervaten en water uit de stadsgracht wordt het hele pand verwarmd. 

Besparing

Door geen gas meer te gebruiken bespaart de provincie 250.000 kubieke meter gas per jaar. Dit staat gelijk aan het gemiddelde verbruik van ongeveer 200 huishoudens. Door over te stappen van een fossiele brandstof naar duurzame energie maakt de provincie bovendien werk van de overgang naar schone energie. 

Monument

De overgang naar een aardgasvrij provinciehuis was ingewikkeld. De toegepaste technieken zijn niet nieuw, maar de combinatie van alle losse onderdelen en systemen, en dat in een oude omgeving, wel. Het oudste gedeelte van het provinciehuis, waar het provinciaal bestuur zit, is al meer dan 400 jaar oud. Omdat dit een monument is, zijn de mogelijkheden om dit gebouw te verbouwen en isoleren beperkt.

Afronding

Eind 2018 werd begonnen met de werkzaamheden om het provinciehuis gasloos te maken. In april 2020 is begonnen met de aanleg van het nieuwe systeem. In de zomer schakelden we over naar een gasloze verwarming gemaakt en eind vorig jaar werd het project afgerond. 

Bekijk hier een filmpje