Provinciehuis energiezuiniger dankzij nieuwe maatregelen

Het provinciehuis is van energielabel E naar C gegaan en daarmee energiezuiniger geworden. Tijdens de renovatie van het gebouw aan de Sint Jansstraat zijn er allerlei duurzame en energiezuinige maatregelen genomen. Met het nieuwe energielabel behoort het provinciehuis tot de 20 procent zuinigste kantoorgebouwen van het land.

Het provinciehuis is van energielabel E naar C gegaan en daarmee energiezuiniger geworden. Tijdens de renovatie van het gebouw aan de Sint Jansstraat zijn er allerlei duurzame en energiezuinige maatregelen genomen. Met het nieuwe energielabel het provinciehuis behoort tot de 20 procent zuinigste kantoorgebouwen van het land.

Verwarming lager en minder verlichting

De kantoren worden nu een paar graden lager verwarmd dan voorheen. Op elk kantoor kunnen de gebruikers zelf naar wens de thermostaat hoger zetten. De kantoren die niet of minder gebruikt worden, verbruiken daardoor minder energie. Verder gaat de verlichting automatisch uit als er niemand is en wordt de verlichting, naarmate er meer daglicht in het kantoor is, minder fel. Het stroomverbruik is daardoor flink lager geworden.

Besparing

De nieuwe maatregelen zorgen voor een besparing op het gasverbruik van ongeveer 17 procent. Daarmee is het gasverbruik gemiddeld ten opzichte van vergelijkbare kantoorgebouwen. Ook het elektrisch verbruik is teruggebracht met ongeveer 10 procent, naar 36 kilowattuur per vierkante meter. Gedeputeerde Bote Wilpstra is blij met het nieuwe energielabel: "De provincie wil met allerlei projecten en regelingen stimuleren dat anderen energiebesparende maatregelen nemen. Dan kunnen we zelf natuurlijk niet achterblijven."