Provincie zet zich in voor verdere verdubbeling N33

De provincie Groningen heeft vooronderzoek gedaan naar de verschillende varianten voor de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Daarmee is een belangrijke stap gezet om deze weg verder te verbreden. De provincie heeft 78 miljoen gereserveerd om de rijksweg te verdubbelen en wil dat geld zo snel mogelijk kunnen investeren. Met de investering moet de Eemsdelta (een belangrijke economische regio) nog beter bereikbaar worden.

De provincie Groningen heeft vooronderzoek gedaan naar de verschillende varianten voor de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam. Daarmee is een belangrijke stap gezet om deze weg verder te verbreden. De provincie heeft 78 miljoen gereserveerd om de rijksweg te verdubbelen en wil dat geld zo snel mogelijk kunnen investeren. Met de investering moet de Eemsdelta (en belangrijke economische regio) nog beter bereikbaar worden.

Van belang voor de regio

Afgelopen najaar gaf gedeputeerde Mark Boumans bij minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aan dat de regio de verdere verdubbeling van de N33 erg belangrijk vindt en dat de provincie daar 78 miljoen euro in wil investeren. De N33 is een rijksweg. Normaal zou het Rijk de aanpak van de weg moeten financieren maar het Rijk vindt verdubbeling van dit wegvak van de N33 geen prioriteit. Tijdens het overleg met de minister is afgesproken dat de provincie een ontwerp maakt voor de weg en dat het Rijk dit verkeerskundig en financieel toetst. Binnenkort overlegt de minister opnieuw met gedeputeerde Boumans aan de hand van het vooronderzoek van de provincie. 

Varianten

Er zijn zeven mogelijke varianten voor de aanpak van de N33 tot Appingedam.
Drie van deze varianten zijn daadwerkelijk een verdubbeling. Bij de overige varianten gaat het om verbeteringen van de doorstroming zoals het ongelijkvloers maken van kruisingen of combinaties van dubbelbaans met enkelbaans. Voor de provincie zijn de drie varianten die een verdubbeling mogelijk maken basis voor een verder gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit overleg zal nog voor de zomer plaatsvinden.

Kansrijk perspectief

Gedeputeerde Mark Boumans ziet dit gesprek met vertrouwen tegemoet. ‘De verdere verdubbeling van de N33 is voor de provincie Groningen een zeer kansrijk perspectief. Het ontsluit niet alleen een economisch belangrijke regio maar geeft ook de mogelijkheid om nu in de regio te investeren. Het gaat om veel geld dat we direct kunnen uitgeven. Gezien de gesprekken met het Rijk tot nu toe zal het nog een uitdaging zijn ook de minister hiervan te overtuigen. Tegelijkertijd treft de minister een regio die staat te springen om te gaan investeren en dat signaal kan ze niet negeren.’