Provincie wil opsporingsambtenaren in natuurgebieden beter uitrusten

De Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) van de provincie Groningen die toezicht houden en handhaven in natuurgebieden, krijgen binnenkort een korte wapenstok, handboeien en pepperspray bij hun standaarduitrusting. De provincie dient daarvoor een aanvraag in bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

De Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) van de provincie Groningen die toezicht houden en handhaven in natuurgebieden, krijgen binnenkort een korte wapenstok, handboeien en pepperspray bij hun standaarduitrusting. De provincie dient daarvoor een aanvraag in bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Wetsovertreders

De zogeheten 'groene BOA's' treden in natuurgebieden op tegen stropers, afvaldumpers en andere wetsovertreders en mogen daarbij een proces-verbaal uitschrijven. Ze werken ook 's avonds, 's nachts en in de weekenden en opereren vaak ver van de openbare weg. Tijdens die momenten zijn politieagenten of boswachters niet altijd direct aanwezig. Het kan gebeuren dat bijvoorbeeld een stroper zich verzet of gewelddadig wordt, wanneer hij wordt aangehouden of aangesproken door een BOA. Om die reden beschikken de BOA's in natuurgebieden van Drenthe en Friesland al enige tijd over een korte wapenstok, handboeien en pepperspray.

Zodra de BOA's in Groningen toestemming krijgen van het ministerie om de uitrusting mee te dragen, zullen ze ook worden getraind in het gebruik ervan.