Provincie verduurzaamt eigen wagens en machines met HVO-diesel

Alle dieselvoertuigen van de provincie Groningen rijden vanaf 14 mei op HVO-diesel. Deze diesel is een duurzaam alternatief voor fossiele diesel. De overgang naar deze vorm van brandstof past in het beleid van de provincie om haar wagen- en machinepark te verduurzamen. 

HVO 100

HVO 100 is een dieselbrandstof gemaakt uit biomassa. 'Hydrotreated Vegetable Oil' (HVO) wordt geproduceerd uit afval en restmateriaal van plantaardige oliën en vetten, zoals afvalvet uit de voedingsindustrie en overblijfselen uit de productie van plantaardige olie en gebruikt frituurvet. De grondstof waar de diesel van is gemaakt, is afkomstig van een natuurlijke bron die niet op kan raken. 

180.000 liter diesel

De helft van het wagen- en machinepark van de provincie bestaat uit dieselvoertuigen. Het gaat om 45 bedrijfsvoertuigen, 5 vrachtwagens, 3 werkschepen, tractoren, een mobiele kraan en aggregaten voor noodstroom. Deze voertuigen verbruiken gezamenlijk ongeveer 180.000 liter diesel per jaar. Verder rijden provincievoertuigen op groen gas (20), benzine (12), hybride (5) en elektrisch (4). Op dit moment stoot ons wagenpark jaarlijks iets meer dan 500 ton CO2 uit. Door over te stappen naar HVO-diesel is de verwachting dat we in 2021 slechts 150 ton CO2 uitstoten.

Tanken

In de provincie Groningen zijn op dit moment 5 tanklocaties voor HVO-diesel. De provincie heeft een eigen pomp op de werkplaats aan de Oostersluisweg en bij het steunpunt in Nieuwe Pekela. 

Slim en groen

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk had donderdag 14 mei de primeur door een bedrijfswagen te tanken met de duurzame HVO-diesel. Volgens haar is dit een goed voorbeeld in de omslag van fossiele naar duurzame energie. "Het vervangen van fossiele diesel door HVO-diesel is een mooie stap voor het verduurzamen van ons eigen wagen- en machinepark. Dit is een dieselbrandstof gemaakt uit biomassa. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 en fijnstof. Slim en groen dus."