Provincie steunt ontwikkeling intelligente straatverlichting

De provincie Groningen stelt een subsidie van 191.403,- euro beschikbaar voor de ontwikkeling van intelligente straatverlichting. Hierbij is de helderheid van de lampen afhankelijk van het aantal weggebruikers. Dankzij het toepassen van een speciaal sensornetwerk wordt bestaande straatverlichting helder bij veel verkeer en dimt deze bij minder verkeer.

De provincie Groningen stelt een subsidie van 191.403,- euro beschikbaar voor de ontwikkeling van intelligente straatverlichting. Hierbij is de helderheid van de lampen afhankelijk van het aantal weggebruikers. Dankzij het toepassen van een speciaal sensornetwerk wordt bestaande straatverlichting helder bij veel verkeer en dimt deze bij minder verkeer.

Daling van de kosten

In combinatie met het gebruik van ledlampen zorgt de intelligente straatverlichting voor een daling van de kosten met 80 procent. Dat is gebleken uit een test. Met de subsidie van de provincie kan het concept van de intelligente straatverlichting verder ontwikkeld worden tot een commerciƫle versie.

Extra arbeidsplaatsen

Tvlight is verantwoordelijk voor de productie van de intelligente straatverlichting. Het bedrijf werkt daarbij samen met de Hanzehogeschool, Dock Back Design Solutions en Lightwell, en krijgt ondersteuning van Energy Valley. Op korte termijn levert het project van Tvlight twee extra arbeidsplaatsen op. Dat aantal kan in 2018 doorgroeien naar veertien.