Provincie sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

Je kunt het bijna niet gemist hebben, de berichtgeving in de media over de statiegeldregeling. Ook onze provincie maakt zich hard voor het heffen van statiegeld op alle plastic flesjes én blikjes, en staat achter het initiatief van de Statiegeldalliantie.

Statiegeldalliantie

Met de Statiegeldalliantie slaan milieuorganisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven uit Nederland en België de handen ineen voor de uitbreiding van statiegeld in 2018. Door statiegeld te heffen op blikjes en kleine plastic flesjes verminderen we zwerfafval en zorgen we voor een schoner milieu.

Zwerfafval

Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment nog verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van het zwerfafval. Daarbij draagt het recyclen van blikjes en plastic flesjes bij aan onze ambities op het gebied van circulaire economie. Met een statiegeldsysteem kan naar schatting meer dan 90 procent van de flesjes en blikjes worden gerecycled.

Maatregelen Kabinet

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft deze week nieuwe doelen en maatregelen aangekondigd. Er komt vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen, tenzij de verpakkingsindustrie binnen twee jaar 90 procent van de weggooi-flesjes hergebruikt. Ook moet de sector van het kabinet het zwerfafval met 70 tot 90 procent verminderen. De afspraak geldt niet voor blikjes. In het najaar van 2020 wordt vastgesteld of de industrie de doelen heeft behaald. Lukt dat niet, dan wordt het statiegeld op 1 januari 2021 alsnog ingevoerd. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft het plan inmiddels voorgelegd aan de ministerraad. Donderdag 15 maart aanstaande debatteert de Tweede Kamer over haar plannen.

Debat Tweede Kamer op 15 maart

Milieuorganisaties zijn teleurgesteld dat het kabinet pas in 2021 statiegeld wil invoeren voor kleine petflessen. Ook vinden de Milieuorganisaties het jammer dat blikjes niet in het plan van de Staatssecretaris is meegenomen. De organisaties roepen de Tweede Kamer op in het debat van aanstaande donderdag 15 maart alsnog werk te maken van de onmiddellijke uitbreiding van statiegeld naar alle flesjes én blikjes.