Provincie ondersteunt jonge boeren en biologische landbouw

Voor biologische boeren en jonge boeren (tot en met 40 jaar) in de provincie Groningen is een subsidiebudget van in totaal bijna 2 miljoen euro beschikbaar. Zij kunnen financiĆ«le ondersteuning aanvragen voor investeringen die hun bedrijf duurzamer maken. Dit najaar worden twee stimuleringsregelingen opengesteld.

Extra zetje in de rug

Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer van landbouw bieden de regelingen steun aan boeren die stappen willen zetten in de richting van een duurzamere of biologische bedrijfsvoering. "Ontwikkelingen die helemaal passen bij de landbouwsector in Groningen. Ik vind het dan ook zeer wenselijk om juist de jonge boeren nog een extra zetje in de rug te kunnen geven."

Jonge boeren

Van 3 december 2018 tot 8 februari 2019 wordt de regeling Jonge Landbouwers voor de vierde keer opengesteld. Er is in totaal 410.000 euro subsidie beschikbaar voor jonge boeren in de provincie Groningen. Jonge boeren zitten financieel vaak krap, omdat ze het bedrijf net hebben overgenomen of bezig zijn met het overnameproces. Het geld is bedoeld om de aanschaf van moderne en duurzame installaties of machines te stimuleren. De modernisering moet bijdragen aan verbeteringen van het milieu, het klimaat, dierenwelzijn, landschap of biodiversiteit. De Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) verzorgt de uitvoering van de Jonge Landbouwersregeling.

Biologische landbouw

Voor de biologische landbouw stelt de provincie Groningen een investeringsregeling open in de periode van 12 november tot en met 14 december. Voor deze regeling is in totaal 1,5 miljoen euro beschikbaar. Biologische boeren kunnen voor verschillende onderdelen een subsidieaanvraag indienen, bijvoorbeeld voor mechanische onkruidbestrijding, machines voor de teelt van hop, verwerkingsmachines voor landbouwproducten en grondbewerkingsproducten. Deze regeling wordt uitgevoerd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Informatiebijeenkomst

Biologische boeren die meer willen weten over de mogelijkheden en de uitvoering van de regeling, zijn van harte welkom op een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats op donderdag 8 november om 13.00 uur bij het Geweidehof in Garmerwolde.