Provincie neemt geurnorm op in vergunning ESD-SIC

De provincie Groningen heeft een nieuwe stap gezet in het verminderen van geuroverlast in de provincie bij het bedrijf ESD-SIC. Op 9 januari publiceerde de provincie een ontwerp-vergunning voor het bedrijf ESD-SIC waarin voor het eerst maatregelen zijn opgenomen die de verspreiding van geur vanuit het bedrijf moeten verminderen. Bij ESD-SIC komen bij de productie van siliciumcarbonide gassen vrij met een sterke zwavelgeur.

De provincie heeft een nieuwe stap gezet in het verminderen van geuroverlast bij chemisch bedrijf ESD-SIC in Farmsum. Op 9 januari publiceerde de provincie een ontwerp-vergunning voor het bedrijf, waarin voor het eerst maatregelen zijn opgenomen die de verspreiding van geur moeten verminderen. ESD-SIC houdt zich bezig met de productie van siliciumcarbonide, waarbij gassen vrijkomen met een sterke zwavelgeur.

Onderzoek

Bij het wijzigen van de vergunning in 2005 heeft de provincie ESD-SIC voorgeschreven onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een aantal maatregelen die de geuroverlast konden verminderen. Dit heeft het bedrijf gedaan. In de praktijk past het bedrijf de maatregelen ook al toe. Nu zijn ze door de provincie ook in de vergunningen opgenomen, zodat er bij overtreding ook gehandhaafd kan worden.

Maximum uitstoot

"We hebben niet alleen de geurreducerende maatregelen in de vergunning opgenomen, ook hebben we een maximum gesteld aan de uitstoot van geur", legt gedeputeerde Nienke Homan uit. "Dit alles legt de vermindering van de geuroverlast van ESD-SIC met 70 procent vast. We zijn nog niet helemaal waar we willen zijn maar dit is een enorme stap in de goede richting."

De provincie zal in de komende periode met het bedrijf in gesprek blijven om de geur nog verder terug te dringen.

Slijpmiddelen

ESD-SIC heeft sinds 1977 een vergunning om zogenoemd siliciumcarbide te produceren. Dit materiaal wordt onder andere gebruikt om slijpmiddelen te maken. Bij dit bedrijfsproces komen veel gassen vrij met een sterke zwavelgeur. Het merendeel van deze gassen wordt afgezogen.