Provincie leent geld aan Kredietunie Westerkwartier

De provincie Groningen leent voor de periode van maximaal tien jaar 1 miljoen euro aan de in februari 2017 opgerichte Kredietunie Westerkwartier. Met dit startkapitaal maakt de kredietunie een voortvarende start en krijgen de werkgelegenheid en leefbaarheid in het Westerkwartier zo een positieve impuls. Ook wordt hierdoor de solidariteit tussen kredietgevers en kredietnemers gestimuleerd en krijgen studenten de kans om onderzoek te doen voor kredietvragende ondernemers.

Springen in het gat

Met de lening van 1 miljoen euro springt de provincie enerzijds in het gat dat banken hebben gecreĆ«erd door steeds minder te investeren in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en jonge, innovatieve ondernemers.  Anderzijds wordt het voor het bestaande, vaak kleinere, mkb gemakkelijker om krediet te krijgen voor reguliere investeringen. Kredietunies lossen dit probleem (gedeeltelijk) op door leningen te verstrekken en ondernemers te coachen.

Over de kredietunie

De Kredietunie Westerkwartier is een initiatief om speciaal voor het midden- en kleinbedrijf in het Westerkwartier (Leek, Marum, Grootegast, Zuidhorn en Winsum) financiering aan te bieden. De maximale lening bedraagt 250.000 euro. De gemiddelde lening zal naar verwachting minder dan 100.000 euro zijn. De kredietunie heeft vanaf de opstart in februari tot nu toe al 225.000 euro aan toezeggingen voor de inbreng van kapitaal door de eigen leden. Voor het opstarten van de kredietunie heeft de provincie eerder een subsidie van 30.000 euro verstrekt.

De lening is afkomstig uit Groningen@Work, het economie- en arbeidsmarktprogramma van de provincie Groningen.