Provincie krijgt digitale fietsrouteplanner

De provincie Groningen gaat samenwerken met de Fietsersbond om een digitale fietsrouteplanner tot stand te brengen. Naar verwachting is de routeplanner in het voorjaar van 2012 klaar, en kunnen fietsers straks door het hele land routes digitaal uitstippelen. De fietsrouteplanner wordt mede mogelijk gemaakt met de inzet van meer dan duizend ervaren fietsers uit alle delen van Nederland.

De provincie Groningen gaat samenwerken met de Fietsersbond om een digitale fietsrouteplanner tot stand te brengen. Naar verwachting is de routeplanner in de provincie in het voorjaar van 2012 klaar, en kunnen fietsers straks door het hele land routes digitaal uitstippelen. De fietsrouteplanner komt tot stand met de inbreng van meer dan duizend ervaren fietsers uit alle delen van Nederland.

Persoonlijke voorkeuren

Met de digitale fietsrouteplanner kunnen fietsers via internet een route op maat plannen over de wegen en fietspaden. Ze kunnen niet alleen een begin- en eindpunt van een route opgeven, maar ook persoonlijke voorkeuren, zoals de kortste route, een recreatieve route, een route waar nauwelijks auto’s te vinden zijn of een tocht door de natuur. Met de provincie Groningen erbij is de digitale fietsrouteplanner straks landelijk gedekt.

Belangrijke informatie

De digitale fietsrouteplanner komt tot stand dankzij meer dan duizend vrijwilligers uit alle delen van Nederland. Zij brengen de wegen en fietspaden in hun omgeving in beeld, signaleren bijzonderheden en leveren zo de belangrijke informatie die bijdraagt aan de kwaliteit van deze unieke en waardevolle routeplanner voor fietsers.

Vrijwilligers gezocht

De Fietsersbond is nu hard op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die van fietsen houden, afkomstig uit alle delen van Groningen. Vrijwilligers inventariseren diverse gegevens, die ze vervolgens invoeren in een speciaal onlineprogramma. Ze tekenen de wegen en fietspaden in die nog niet op de kaart staan en kennen diverse kenmerken aan de wegen toe: soort wegdek, of er verlichting is, bebouwing of natuur en nog andere kenmerken. De planner kan met deze gegevens een route op maat plannen. In het najaar worden er in verschillende plaatsen in de provincie Groningen informatieavonden voor de vrijwilligers georganiseerd. Op deze bijeenkomsten krijgen de vrijwilligers onder andere uitleg over het gebruikte computerprogramma.

Meer informatie en een aanmeldingsformulier staan op de website van de Fietsersbond.