Provincie krijgt bijdrage van Rijk voor bussen op waterstof

De provincie Groningen wil twee nieuwe bussen op waterstof laten rijden en het aantal vulstations voor waterstof uitbreiden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt hiervoor 850.000 euro beschikbaar. Met de bijdrage wil het Rijk het gebruik van milieuvriendelijke brandstof stimuleren. Bij verbranding wordt waterstof omgezet voor de elektrische aandrijving, zodat alleen schone waterdamp wordt uitgestoten.

De provincie Groningen wil twee nieuwe bussen op waterstof laten rijden en het aantal vulstations voor waterstof uitbreiden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt hiervoor 850.000 euro beschikbaar. Met de bijdrage wil het Rijk het gebruik van milieuvriendelijke brandstof stimuleren. Bij verbranding wordt waterstof omgezet voor de elektrische aandrijving, zodat alleen schone waterdamp wordt uitgestoten.

Schoner en stiller

Naast Groningen kunnen de provincie Zuid-Holland en de stadsregio's Rotterdam, Arnhem-Nijmegen en Eindhoven eenzelfde bedrag tegemoet zien van het Rijk. Het totaalbedrag van 4,25 miljoen euro is een bijdrage aan de al bestaande plannen in deze provincies en stadsregio's om de bussen schoner en stiller te krijgen. Het is de bedoeling dat in 2025 alle in bussen in het openbaar vervoer in het land op waterstof of elektriciteit rijden.