Provincie investeert in kankeronderzoek

Er gaat 150.000 euro subsidie naar Nano-Fiber Matrices BV, Perkin Elmer en de afdeling Medische Oncologie van het UMCG voor laboratoriumonderzoek naar kanker. Het ziekenhuis ontwikkelt samen met de twee bedrijven een 3D-model om cellen op kweek te zetten. Met een driedimensionaal model wordt de groei van een cel in een lichaam beter nagebootst.

Er gaat 150.000 euro subsidie naar Nano-Fiber Matrices BV, Perkin Elmer en de afdeling Medische Oncologie van het UMCG voor laboratoriumonderzoek naar kanker. Het ziekenhuis ontwikkelt samen met de twee bedrijven een 3D-model om cellen op kweek te zetten. Met een driedimensionaal model wordt de groei van een cel in een lichaam beter nagebootst.

Geld besparen en extra banen

Nu worden de cellen nog gekweekt in platte, tweedimensionale bakjes. Met het 3D-model kunnen onderzoekers beter zien welke mogelijke nieuwe kankermedicijnen het beste werken. Op deze manier kan veel geld bespaard worden op medicijnen. Ook levert de ontwikkeling van de 3D-modellen banen op in het medisch onderzoek en voor het bedrijf dat de modellen op de markt brengt.

Maatwerk patiënt

Bovendien kan met het 3D-celkweekmodel in het laboratorium bekeken worden hoe een patiënt op bepaalde medicijnen reageert. Hierdoor kunnen de medicijnen in de toekomst meer op de individuele patiënt afgestemd worden. Dit kan de medicatie tegen tumoren in de komende vijf jaar drastisch veranderen.

Innovatief Actieprogramma

De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Met dit programma wil de provincie investeren in vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie.