Provincie investeert bijna 569.000 euro in gezond ouder worden

Vier vernieuwende projecten op het gebied van gezond ouder worden krijgen subsidie van de provincie Groningen. Er gaat geld naar een bril met een camera en een projectielens, waarmee hulpverleners op afstand demente ouderen in de gaten kunnen houden. Ook gaat er onder andere subsidie naar de 'mind mate', een apparaatje dat helpt om bepaalde dingen zoals sleutels niet te vergeten.

Vier vernieuwende projecten op het gebied van gezond ouder worden krijgen subsidie van de provincie Groningen. Er gaat geld naar een bril met een camera en een projectielens, waarmee hulpverleners op afstand demente ouderen in de gaten kunnen houden. Ook gaat er onder andere subsidie naar de 'mind mate', een apparaatje dat helpt om bepaalde dingen zoals sleutels niet te vergeten. 

Bril met camera

Elsdon Health BV krijgt 150.000 euro subsidie voor de ontwikkeling van een bril met een camera en projectielens, die kan worden gebruikt om demente ouderen in de gaten te houden. Een verzorgende kan van afstand meekijken en hulp bieden. Als bijvoorbeeld iemand verdwaalt, kan de verzorger op de lens een routebeschrijving laten zien en die persoon weer op weg helpen. Bij de ontwikkeling van de bril werkt Elsdon Health samen met de Hanzehogeschool Groningen, Zorggroep Dignis, Saame, Verpleeghuis De Twaalf Hoven en Stichting Interzorg Noord?Nederland. Als het project slaagt, wil Elsdon Health de dienst op de markt brengen. Er komt dan een centrale met een call center, personenalarmering en een camerabewakingsdienst. 

Mind Mate

Brain Assist BV ontwikkelt samen met UMACO BV en Lode BV de 'mind mate', een apparaatje voor mensen die beginnen te dementeren om te voorkomen dat ze dingen vergeten. Dan gaat het bijvoorbeeld om sleutels of de portemonnee, of om pannen die ze op het vuur laten staan. Het apparaatje waarschuwt en voorkomt dat mensen gaan dwalen en in gevaarlijke situaties terechtkomen. Op basis van dit project willen de bedrijven samen een nieuw bedrijf starten met tenminste 10 arbeidsplaatsen. Het project krijgt een bijdrage van ruim 119.000 euro uit het IAG-programma.

?
Overige projecten

Verder gaat er nog een subsidie van 150.000 euro naar een 3D-model voor ingewikkelde kaak- en bekkenfractuuroperaties en 150.000 euro naar een project met persoonlijk digitaal gezondheidsadvies.

Subsidie

De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen.