Provincie investeert bijna 4,6 miljoen euro in leefbaarheid

Acht leefbaarheidsprojecten in de provincie Groningen krijgen een subsidie. Daarmee investeert de provincie bijna 4,6 miljoen euro in een leefbare omgeving. Naast de provinciale subsidies investeren ook gemeenten en bedrijven, zodat de totale investeringen van de acht projecten zo'n 25 miljoen euro bedragen. Gedeputeerde Eelco Eikenaar: "Ik ben verheugd dat wij met het toekennen van subsidies aan acht projecten weer een bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen van een prettig woon- en leefklimaat in onze provincie. Gemeenten en andere partijen nemen het initiatief en wij dragen bij. Samen maken we stappen vooruit."  

Subsidies

De volgende acht leefbaarheidsprojecten krijgen een subsidie:

  • 1,6 miljoen euro voor de herinrichting van de entree van het centrum van Hoogezand, de Kerklaan.  Nieuwe woningen en meer groen moeten de entree straks een parkachtige uitstraling geven. 
  • 1,9 miljoen euro voor een compacter en aantrekkelijker winkelcentrum in Stadskanaal. Winkeliers en vastgoedpartijen zijn bereid mee te investeren in het centrum en zo de leegstand aan te pakken.
  • 300.000 euro voor de verbetering van panden in Uithuizermeeden. Door slechte particuliere woon- en bedrijfspanden te slopen en nieuwe panden met toekomstbestendige functie toe te voegen, wordt de verpaupering van de Hoofdstraat tegen gegaan.
  • 250.000 euro voor het Centrumplan in Muntendam. Op de plek van het leegkomende gemeentehuis komt een nieuwe multifunctionele accommodatie met een kindcentrum, dorpshuis en sportzaal.
  • 200.000 euro voor een multifunctioneel centrum in Siddeburen. Het gebouw Rehoboth wordt verbouwd, zodat onder meer het dorpshuis, de bibliotheek en de huisarts een plek krijgen. Er vindt een slimme combinatie met de versterkingsoperatie plaats, zodat het culturele erfgoed behouden blijft.
  • 200.000 euro voor het dorpshuis in Kolham.
  • 98.000 euro om twee maneges in gemeente De Marne samen te laten gaan, gekoppeld aan een kinderboerderij, dagbesteding van mensen met een beperking en kleinschalige horeca. 
  • 48.500 euro voor het toekomstbestendig maken van sportcentrum de Wenakker in Veelerveen. Het centrum wordt duurzaam, goed bereikbaar voor minder validen en wil uitgroeien naar het centrum voor gezondheid, voeding en voorlichting.