Provincie geeft premie aan zes zonne-energieprojecten

De eerste zes lokale zonne-energieprojecten hebben de Postcoderoospremie ontvangen. De projecten van Duurzaam Menterwolde, Energiecoöperatie Zonnedorpen bij Zijldijk, Stedum Neutraal, Vereniging Dorpsbelangen Loppersum, Dorpsvereniging Garnwerd en Zevenster Zonnestroom uit Zuidhorn werden gekozen uit elf inzendingen. Gedeputeerde Nienke Homan reikte op 8 december de cheques uit in de Wolkenfabriek in Groningen.

De eerste zes lokale zonne-energieprojecten hebben de Postcoderoospremie ontvangen. De projecten van Duurzaam Menterwolde, Energiecoöperatie Zonnedorpen bij Zijldijk, Stedum Neutraal, Vereniging Dorpsbelangen Loppersum, Dorpsvereniging Garnwerd en Zevenster Zonnestroom uit Zuidhorn werden gekozen uit elf inzendingen. Gedeputeerde Nienke Homan reikte op 8 december de cheques uit in de Wolkenfabriek in Groningen.

6.000 panelen

De premies voor de zes initiatieven variëren van 20.000 tot 50.000 euro. In totaal kunnen straks 6.000 panelen worden geplaatst, wat elektriciteit oplevert voor minstens 400 huishoudens. 'Met de postcoderoospremie krijgen lokale initiatieven die duurzame energie willen opwekken een forse steun in de rug', aldus gedeputeerde Homan. 'De prijswinnaars dragen allen bij aan de energietransitie in onze provincie. Ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden van deze lokale initiatieven'.

Samen energie opwekken

Met de Postcoderoospremie ondersteunt de provincie Groninger initiatiefnemers om zonne-energieprojecten op te zetten en uit te voeren. Mensen die samen duurzaam energie willen opwekken, en daarbij gebruik willen maken van de landelijke Regeling Verlaagd Tarief (RVT), krijgen zo hulp om hun idee ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Vanwege het beschikbare budget van 235.000 euro heeft de jury een rangorde aangebracht in de elf plannen die zijn ingediend. De zes meest kansrijke plannen komen als eerste in aanmerking voor deze premie.

Bestaande initiatiefnemers en ook nieuwe initiatiefnemers worden in het vervolgtraject verder geholpen met advies van specialisten, bijeenkomsten (communities of practice) en het actualiseren van het Handboek RVT.