Provincie experimenteert met reflecterend en geluidsdempend asfalt

De provincie Groningen gaat een proef uitvoeren met reflecterend materiaal in stil asfalt. Door reflecterend asfalt aan te leggen kan de provincie tot 30 procent besparen op de openbare verlichting. Op dinsdag 3 mei legt gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk het eerste stuk proefasfalt aan op de provinciale weg N980 tussen Oldekerk en Sebaldeburen.

 

De provincie Groningen gaat een proef uitvoeren met reflecterend materiaal in stil asfalt. Door reflecterend asfalt aan te leggen kan de provincie tot 30 procent besparen op de openbare verlichting. Op dinsdag 3 mei legt gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk het eerste stuk proefasfalt aan op de provinciale weg N980 tussen Oldekerk en Sebaldeburen. 

Vraag van bewoners

Tijdens informatieavonden over de herinrichting van de bebouwde kom van Adorp en Sauwerd kwamen bewoners met de vraag of reflecterend asfalt ook mogelijk is in combinatie met stil asfalt. Omdat hier landelijk nog geen ervaring mee bestaat, gaat de provincie een proef uitvoeren. Als de proef slaagt, wordt het asfalt ook in Adorp en Sauwerd aangelegd.

Reflectie langs de weg

De afgelopen jaren heeft de provincie veel ervaring opgedaan met reflecterende banden op en langs de weg. Reflecterende banden en bermblokken kunnen zorgen voor energiebesparing op de openbare verlichting van ongeveer 30 procent. Als stil asfalt gecombineerd kan worden met reflecterend materiaal, bespaart dat niet alleen energie, maar zorgt dat ook voor minder spoorvorming. Door de lichte kleur wordt de temperatuur van het asfalt in de zomer niet zo hoog, waardoor er minder sporen in  het asfalt ontstaan. Hierdoor is minder onderhoud aan de weg nodig. Verder verbetert de verkeersveiligheid, omdat er door een goede wegdekreflectie een beter contrast ontstaat tussen weg en berm. Andere verkeersdeelnemers en obstakels op de weg worden beter zichtbaar en zo kunnen weggebruikers beter anticiperen op verkeerssituaties.

Onderzoek

Inmiddels hebben PolyCiviel en Oosterhof Holman in opdracht van de provincie al onderzoek gedaan in het laboratorium, waaruit blijkt dat de lichtreflectie van het asfalt goed is. Om te onderzoeken of het asfalt ook geluidsreducerend blijft als er reflecterend materiaal aan toegevoegd wordt, gaat de provincie een proefvak aanleggen. De proef is geslaagd als de geluidsreductie van het asfaltmengsel bewaard blijft en de reflectie bijdraagt aan de besparing op de verlichting. Hiervoor worden metingen uitgevoerd.