Provincie en gemeenten willen extra geld voor aardbevingsgebied

Het kabinet moet in de komende voorjaarsnota extra geld vrijmaken om de provincie Groningen weer perspectief te geven. Dat schrijven de provincie en twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied in een brief. Zij vinden dat het beschikbaar stellen van extra geld 'een nationale verantwoordelijkheid' is. Ook hopen ze dat de regeling waardevermeerdering, die in januari van dit jaar werd beëindigd, weer terugkomt.

Het kabinet moet in de komende voorjaarsnota extra geld vrijmaken om de provincie Groningen weer perspectief te geven. Dat schrijven de provincie en twaalf gemeenten in het aardbevingsgebied in een brief. Zij vinden dat het beschikbaar stellen van extra geld 'een nationale verantwoordelijkheid' is. Ook hopen ze dat de regeling waardevermeerdering, die in januari van dit jaar werd beëindigd, weer terugkomt.

Meerjarenprogramma

Volgens de provincie en gemeenten is geld een 'absolute voorwaarde om de Nationaal Coördinator Groningen (NCG, red.) van voldoende slagkracht te voorzien'. Alleen zo kan het meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied gezamenlijk worden uitgevoerd en het vertrouwen worden hersteld, aldus de Groninger overheden. Ze wijzen er ook op dat dit eind vorig jaar met het kabinet besproken is.

Scepsis

De uitvoering van het meerjarenprogramma is inmiddels begonnen. Zo heeft de NCG bijeenkomsten georganiseerd op verschillende plekken in het gebied, waar de plannen zijn gepresenteerd. Daarbij is gebleken dat er veel scepsis heerst onder de Groningers, over de bereidheid van de NAM en het Rijk om mee te werken aan oplossingen. De provincie en gemeenten denken dat het vertrouwen alleen kan worden teruggewonnen door consequent uitvoering te geven aan het meerjarenprogramma en herkenbare resultaten te boeken.

De twaalf gemeenten die samen met provincie de brief hebben opgesteld zijn Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, De Marne, Menterwolde, Slochteren, Ten Boer en Winsum.

De volledige brief is hieronder te lezen.