Provincie draagt bij aan twee culturele projecten

Het project Rockumentary Grunn' II van stichting Filmcollectief Groningen krijgt eenmalig een subsidie van 60.000 euro en het project Theater over Noord van stichting Facilities ontvangt 60.000 euro. De bijdragen komen uit het Incidenteel Cultuurbudget dat is bedoeld voor eenmalige projecten die zijn gericht op amateurkunst en erfgoed.  

Rockumentary Grunn' II

Het project Rockumentary Grunn' II van stichting Filmcollectief Groningen is een vervolg op het soortgelijke project Rockumentary Grunn' I uit 2016. Groninger deelnemers/amateurfilmers worden uitgenodigd om met hun (eigen) verhaal en (eigen) beelden van Groninger bands en festivals een documentaire/videoclip maken. De deelnemers kunnen gratis meedoen aan verschillende workshops, zoals bijvoorbeeld een researchcursus voor een film. Tijdens het project worden ze begeleid en beoordeeld door professionals. In alle gevallen blijft de amateurfilmmaker de regisseur van zijn eigen film. Studenten van afdeling Journalistiek en Media van de RUG, GAVA, Netwerk Popeducatie Groningen, Stichting De Verhalen van Groningen en Forum Images werken mee aan het project, van september 2018 tot september 2019. Het is de bedoeling dat er 10 amateurdocumentaires worden gemaakt die in de provincie worden vertoond.

Theater over de Noord

Het theaterproject Theater over de Noord gaat over de geschiedenis, cultuur en identiteit van Midden- en Oost-Groningen. Er werken in totaal 110 amateurspelers en amateurmusici aan het project mee. De stichting wil een opleidingstraject aan 60 amateurspelers en talentvolle jeugd uit de regio aanbieden. Er worden locatievoorstellingen gemaakt die van april 2019 tot en met april 2020 op verschillende locaties plaatsvinden. De hoofdvoorstellingen in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Oldambt zijn gepland in juli en augustus 2020.