Provincie draagt bij aan natuurvleescoöperatie en ontwikkeling vleesvervanger

De provincie investeert € 27.000 in de oprichting van een coöperatie voor natuurvlees. Ook gaat er een subsidie van € 15.000 naar de ontwikkeling van een verbeterde teelt van shiitake paddenstoelen. De provincie Groningen vindt in de landbouw en de veeteelt niet alleen de opbrengst belangrijk, maar ook een betere balans met de natuur. Dit is van belang omdat de landbouw en veeteelt samen zo'n 70 procent van het oppervlak in Groningen gebruiken.

Coöperatie

De natuurvleescoöperatie is in maart 2019 opgericht door Gebiedscoöperatie Westerkwartier met subsidie van de provincie. De coöperatie gaat duurzaam rundvee houden en het vlees van de dieren op een duurzame manier bewerken en verkopen. Het bevorderen van de ecologische en landschappelijke kwaliteit van de regio staat hierbij centraal. Zo grazen de dieren op natuurterreinen van Staatsbosbeheer

Paddenstoelen

De teler iGro gaat in Tjuchem aantonen dat de biologische kweek van shiitake paddenstoelen haalbaar is. De huidige manier van kweken op stro en zaagsel heeft als nadeel dat er te veel reststoffen in de paddenstoel achterblijven. Het is de bedoeling dat de paddenstoelen straks worden gekweekt op boomstammen. Hiervoor werkt iGro samen met Staatsbosbeheer. Medewerkers van sociale werkplaatsen helpen bij het enten van de shiitake op de stammen. Als de kweek van paddenstoelen op boomstammen werkt, kan dit voor akkerbouwers een laagdrempelig gewas worden met een goede opbrengst. Shiitake is een vezelrijke vleesvervanger die rijk is aan vitamines.