Provincie blij met positief advies voor subsidie Wunderline

De provincie is blij met het positieve advies van de Europese Commissie voor subsidie voor onderzoek naar de verbetering van de spoorverbinding Groningen-Bremen (Wunderline). De provincie had samen met onder meer enkele Duitse overheden de subsidie aangevraagd. Als het Europees Parlement in september instemt met het advies, krijgt de provincie 8 miljoen euro.

De provincie is blij met het positieve advies van de Europese Commissie voor subsidie voor onderzoek naar de verbetering van de spoorverbinding Groningen-Bremen (Wunderline). De provincie had samen met onder meer enkele Duitse overheden de subsidie aangevraagd. Als het Europees Parlement in september instemt met het advies, krijgt de provincie 8 miljoen euro.

Twee uur

De komende drie jaar gaat de provincie samen met haar partners onderzoeken hoe de spoorverbinding tussen Groningen en Bremen kan worden verbeterd. In de toekomst moeten treinreizigers in ongeveer twee uur van Groningen naar Bremen kunnen reizen en omgekeerd. Nu duurt die reis nog twee uur en drie kwartier. Er wordt onder meer gekeken welke technische maatregelen aan het spoor nodig zijn, welke dienstregeling haalbaar is en hoeveel reizigers naar verwachting gebruik gaan maken van de spoorverbinding. Het onderzoek kost ongeveer 16 miljoen euro. De provincie draagt hier de helft aan bij.   

De Europese subsidie was aangevraagd door de provincie, Groningen Seaports, de Landkreis Leer, Industrie und Handelskammer (IHK) Ostfriesland und Papenburg en rederij AG Ems.