Provinciale wegen voor het eerst weer gestrooid

Onze strooiwagens zijn op dinsdag 8 november vroeg in de ochtend voor het eerst dit seizoen weer uitgerukt. Vanwege de kans op vorst en gladheid zijn alle provinciale autowegen en fietspaden preventief gestrooid. In totaal is er 80 ton zout gebruikt. Tijdens deze strooibeurt werd ook voor het eerst nieuw materieel ingezet.

Zoutvoorraad

De provincie Groningen is goed voorbereid op de aankomende winter. Zo is er op dit moment al 1.500 ton zout ingeslagen. Deze voorraad kan binnen 24 uur weer worden aangevuld. Het zout wordt ingeslagen samen met Groninger gemeenten en Groningen Seaports. Er zijn drie depots waar het zout van de provincie is opgeslagen en van waaruit de strooiwagens vertrekken. Deze bevinden zich in Groningen, Overschild en Nieuwe Pekela.

Nieuwste technieken

De strooiers maken gebruik van de nieuwste technieken, bijvoorbeeld bij het gladheidsmeldsysteem. Langs de wegen in onze provincie staan sensoren, die dag en nacht registreren hoe het wegdek erbij ligt. Aan de hand daarvan kan bepaald worden of de strooiwagens moeten uitrukken. Verder houdt een GPS-systeem tijdens de strooibeurten bij, waar de wagens zich op dat moment bevinden en hoeveel ton zout er is gestrooid.