Projecten krijgen 1,6 miljoen uit Revolverend Fonds Groningen

Zes projecten krijgen in totaal een bijdrage van 1,6 miljoen euro uit het Revolverend Fonds Groningen. Het totaal aan investeringen van alle projecten is zo'n 8 miljoen euro. Het betreft de aanvraag voor ledverlichting, zonnepanelen, driedubbel glas, twee keer maatregelen voor energiebesparing en de aankoop van een dorpswinkel.

Dorpswinkel Sauwerd

Een van de projecten is de aankoop van een dorpswinkel in Sauwerd. De winkel was niet winstgevend genoeg om het commercieel uit te baten. Om de winkel te behouden voor het dorp heeft een grote groep vrijwilligers uit Sauwerd, Adorp en Wetsinge de dorpscoöperatie Reitdiep opgericht. Met de lening van de provincie wordt de winkel opnieuw ingericht en kunnen de deuren zes dagen per week open. Zo komt er een ontmoetingsruimte waar dorpsbewoners met elkaar koffie kunnen drinken en een broodje kunnen eten. De lening betekent meer dan alleen geld beschikbaar stellen. 'Doordat de provincie als partij betrokken is bij de financiering heeft de bank ook meer vertrouwen in hun deel van de financiering. Zonder de lening was het een moeilijk verhaal geworden om de financiering rond te krijgen', aldus de heer Limburg van de dorpscoöperatie.

Zonnepanelen in Wehe den Hoorn

Ook de Hogelander Energie Coöperatie die, samen met de Groninger Energie Koepel en projectbureau Ecoop, een zonnedak van ruim zeshonderd zonnepanelen realiseert in Wehe den Hoorn krijgt een lening van het fonds. Raymond Kruyer van projectbureau Ecoop: 'De lening van 15.000 euro is voor ons een mooie start om ook andere partijen mee te krijgen in de financiering.' Door subsidies en andere vormen van financiering is het ook voor mensen met een kleine beurs mogelijk om mee te doen.

Over het fonds

Het Revolverend Fonds Groningen, met daarin 25 miljoen euro, is er voor maatschappelijke initiatieven in de zorg, leefbaarheid of energie. Alleen bedrijven, overheden, organisaties, stichtingen en coöperaties kunnen een aanvraag indienen. Het geld wordt verstrekt in de vorm van een lening. Als het geld eenmaal is terugbetaald vloeit het met rente of rendement terug in het fonds. Het kan dan weer opnieuw gebruikt worden.