Proef met zelfrijdend busje in Scheemda wordt verlengd

De proef met de zelfrijdende shuttle tussen de hoofdingang van het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte in Scheemda wordt verlengd tot het eind van dit jaar. De proef is een succes: al meer dan 3000 mensen maakten gebruik van het zelfrijdende busje. Passagiers reageren positief: zij vinden de shuttle een belangrijk onderdeel van hun reis naar het ziekenhuis.

Digitaal rijbewijs

De komende maanden gebruiken we om nog meer te leren van de proef. Daarbij kijken we onder andere naar de invoering van het digitale rijbewijs en de mogelijkheden om een zelfrijdende shuttle vaker te gebruiken als aansluiting op andere vormen van openbaar vervoer. Verder testen we nog hoe de shuttle werkt in verschillende verkeerssituaties met uiteenlopende snelheden, verkeersregels en autoverkeer. Voor deze testen wordt de shuttle een paar keer uit de dienstregeling gehaald. Op dat moment zorgen we voor vervangend vervoer.

Gebruikersonderzoek

Het busje wordt sinds augustus vorig jaar gebruikt om de afstand tussen de hoofdingang van het ziekenhuis en de bushalte te overbruggen. PatiĆ«nten, bezoekers en personeel van het ziekenhuis kunnen tijdens de proef gratis gebruik maken van de shuttle en hun ervaringen delen via een gebruikersonderzoek.

Samenwerking

Voor de inzet van de shuttle werken de provincie Groningen, het Ommelander Ziekenhuis, vervoerder Arriva, RDW en leverancier Navya met elkaar samen. In de provincie Groningen is dit de eerste proef met een zelfrijdende shuttle, waarbij ook passagiers meereizen.

Vervolg

Volgend jaar wordt op basis van de resultaten van de proef, het onderzoek en een evaluatie besloten wat het vervolg is.