Proef met verbeterd veevoer voor minder stikstofuitstoot

De gebiedsco√∂peratie Westerkwartier krijgt van de provincie een subsidie van ‚ā¨ 29.000 voor een proef met verbeterd veevoer. Tijdens de proef krijgen de koeien van twee melkveehouders in de regio acht maanden lang een natuurlijk voedingssupplement. Onderzocht wordt wat het effect hiervan is op de gezondheid en het welzijn van de dieren en wat dit betekent voor de vlees- en melkproductie, de opbrengst en de stikstofuitstoot.

60 melkkoeien

Er wordt gemeten bij twee groepen van ieder 30 melkkoeien. Een deel van deze dieren krijgt het voedingssupplement toegevoegd aan hun huidige voeding. Het gaat om aminozuren, die noodzakelijk zijn voor de conditie van spieren, pezen, organen, klieren, klauwen en vacht.

Minder stikstofuitstoot

Het voer dat de koeien normaal krijgen bevat veel eiwitrijke soja. De dieren moeten hier veel van eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit zorgt voor extra stikstofuitstoot. De verwachting is dat de koeien met het voedingssupplement minder soja hoeven te eten, waardoor ze minder stikstof uitstoten.

Regionaal verdienmodel

Als de proef succesvol is, wordt gekeken of het supplement regionaal te produceren en te verwerken is. Dit wordt mogelijk een nieuw verdienmodel voor de regio, met als uiteindelijk doel gezonde koeien, vitale bedrijven en minder schade voor het milieu.

Aanpak stikstofproblematiek

Rijk en provincies werken samen, ieder vanuit onze eigen verantwoordelijkheid, aan een integrale stikstofaanpak. Een aanpak waarmee de natuur in Nederland beter wordt beschermd en er tegelijkertijd ruimte wordt gemaakt voor economische en maatschappelijke initiatieven. Naast maatregelen voor natuurherstel, investeert de provincie ook in vernieuwende maatregelen die ervoor zorgen dat de stikstofuitstoot afneemt en dat er perspectief voor de landbouwsector blijft.