Proef met nieuwe oogsttechniek suikerbieten

Er komt een proef naar een nieuwe oogsttechniek van suikerbieten. Dit gebeurt bij ’t Kompas te Valthermond, een locatie voor praktijkonderzoek voor plant en omgeving. Door de bieten op een speciale manier te oogsten, kan het suikerbietenblad gebruikt worden om er eiwitten uit te halen en bioplastics van te maken. Op die manier hopen de onderzoekers het rendement van bietenteelt en de productie van bio-energie te verhogen. De provincie betaalt mee aan dit onderzoek.

Er komt een proef naar een nieuwe oogsttechniek van suikerbieten. Dit gebeurt bij ’t Kompas te Valthermond, een locatie voor praktijkonderzoek voor plant en omgeving. Door de bieten op een speciale manier te oogsten, kan het suikerbietenblad gebruikt worden om er eiwitten uit te halen en bioplastics van te maken. Op die manier hopen de onderzoekers het rendement van bietenteelt en de productie van bio-energie te verhogen. De provincie betaalt mee aan dit onderzoek.

Eiwitten en bioplastics

Zeven bedrijven hebben de afgelopen jaren samen gewerkt aan het verhogen van de economische waarde van het bietenblad. Loonwerker Thole uit Musselkanaal heeft een techniek ontwikkeld om bietenblad zonder grond van de bieten te kunnen snijden en te verkleinen. Voordat het blad wordt ingekuild, wordt het nog geperst waarbij sap vrijkomt. Uit het sap produceert TNO Zeist plantaardige eiwitten voor voeding. Het bedrijf Bionnd uit Haren voegt bij het inkuilen een bacterie toe die vetzuren omzet in biopolymeren (bioplastic). De ontwikkelde technieken en theoretische aannames worden nu in praktijk op relatief kleine schaal getest. Als de praktijkproef slaagt zijn zes van de zeven bedrijven van plan samen rooimachines te ontwikkelen die gelijktijdig suikerbieten en bietenblad kunnen oogsten en verkleinen.

Waarom ondersteunen we dit project?

Dit vernieuwende project is een voorbeeld van bioraffinage wat momenteel landelijk volop in de belangstelling staat. Het project ontvangt 17.450,- euro uit het Actieplan Biomassa Groningen omdat het onderzoek goed past binnen ons beleid op het gebied van duurzaamheid, groene grondstoffen en milieuvriendelijke energieproductie. Bovendien sluit het project aan bij de Agenda voor de Veenkoloniën, waarin we samen met ondernemers kijken hoe we het rendement van landbouwprojecten die in de Veenkoloniën geteeld worden kunnen vergroten. In de Veenkoloniën wordt 15.000 ha grond gebruikt voor de teelt van suikerbieten.