Praedinius Gymnasium uit Groningen door naar de landelijke finale Op weg naar het Lagerhuis

Het Praedinius Gymnasium uit Groningen heeft op vrijdag 31 januari de provinciale voorrondes van de debatcompetitie Op weg naar het Lagerhuis gewonnen. In de Statenzaal van het provinciehuis versloegen de debaters in een zinderende finale hun tegenstanders van het OSG Winkler Prins uit Veendam. Het  Praedinius gaat nu door naar de landelijke finales van de debatcompetitie van BNNVARA later dit jaar op televisie.

Op weg naar Het Lagerhuis

De landelijke scholieren-debatcompetitie ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is bedoeld voor middelbare scholieren van VMBO, HAVO, VWO en de laagste klassen van het MBO. Door deel te nemen aan ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ vormen jongeren zich een mening over maatschappelijke onderwerpen en leren ze hun standpunt onder woorden te brengen en in het openbaar te verdedigen. Bij de voorbereidingen verdiepen leerlingen zich in de voor- en tegenargumenten van actuele thema’s. Jaarlijks doen er ongeveer 200 scholen mee, die eerst in hun eigen provincie strijden om afgevaardigd te worden naar de landelijke rondes. De provincie Groningen ondersteunt dit initiatief.

Onderdelen

Gedeputeerde Henk Staghouwer was een van de juryleden tijdens het debat in het provinciehuis. Het debat bestond uit verschillende onderdelen. Er werd gedebateerd over diverse stellingen. Bijvoorbeeld over het verkiezen van een commissaris van de Koning, over de Wet voltooid leven en over het inleveren van privacy ten gunste van een veiliger samenleving. Een van de onderdelen was het houden een V-Rede, een speech van maximaal 150 seconden over een maatschappelijke relevant onderwerp. De drie beste redenaars van Nederland zijn uiteindelijk terug te zien in de televisie uitzending van Op weg naar Het Lagerhuis. De winnaar van de V-Rede-competitie gaat met het winnende debatteam mee op reis naar New York.