Pestvogels bezoeken Groningen

In de Eemshaven en in het Lauwersmeergebied is een aantal pestvogels gezien. Pestvogels zijn schaars in Nederland, maar in het Noorden wil een invasie van deze vogels nog wel eens voorkomen. Voornamelijk rond november en december, maar soms ook pas in februari.

 

In de Eemshaven en in het Lauwersmeergebied is een aantal pestvogels gezien. Pestvogels zijn schaars in Nederland, maar in het Noorden wil een invasie van deze vogels nog wel eens voorkomen. Voornamelijk rond november en december, maar soms ook pas in februari.

Opvallende kuif

Pestvogels zijn zo groot als een spreeuw en hebben een opvallende kuif.  Ze leven normaal in bosgebieden in Noord-Rusland en ScandinaviĆ«. Maar als daar het voedsel schaars is, vliegen ze naar zuidelijker gelegen gebieden zoals Nederland.

Insecten

Ze zoeken meestal bes-dragende bomen en struiken in de bebouwde gebieden op, maar bij zachter weer jagen ze ook op insecten. De pestvogel ontleent zijn naam uit de Middeleeuwen, toen de vogel als brenger van slechte tijden en onheil werd gezien.