Per direct extra pendelbussen Ter Apel - Emmen

De dienstregeling van de pendelbus tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel en het station in Emmen wordt per direct uitgebreid. De provincies Groningen en Drenthe staan tot tenminste september garant voor de extra kosten. Directe aanleiding voor de uitbreiding zijn nieuwe incidenten op de reguliere buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel. Afgelopen maandag ging het drie keer mis.

Veiligheid voorop

Voor de gedeputeerden Verkeer en Vervoer Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en Cees Bijl van de provincie Drenthe is de maat vol. Ze benadrukken dat het Rijk uiteindelijk verantwoordelijk is voor het structureel oplossen van de overlast. Maar de veiligheid van de chauffeurs en reizigers staat voorop. Daarom willen Gräper en Bijl niet langer wachten en geven ze zelf opdracht voor uitbreiding van de pendeldienst. Met de gemeente Westerwolde, die de pendeldienst uitvoert, zijn daarover inmiddels afspraken gemaakt.

Toename incidenten

Nadat er aanvankelijk meer boa’s waren ingezet, werd in 2019 de rechtstreekse busverbinding als proef ingevoerd. De druk op lijn 73 en daarmee ook het aantal incidenten op die lijn, is sindsdien fors afgenomen. Met ingang van dit jaar is de financiële bijdrage vanuit het rijk verminderd. Daardoor zijn er minder ritten per dag en neemt het aantal incidenten op lijn 73 weer toe. Uit een onlangs gehouden enquête van FNV Streekvervoer bleek dat veel chauffeurs op die lijn zich onveilig voelen.

Nog geen structurele oplossing

In zowel Groningen als Drenthe staat het openbaar busvervoer vandaag op de agenda van de commissievergaderingen van Provinciale Staten. In Drenthe is de FNV-enquête bovendien een apart agendapunt. De gedeputeerden Gräper en Bijl verwachten dat in beide provinciehuizen de Staten kunnen instemmen met het nemen van de verantwoordelijkheid en het risico van de extra kosten. Daarbij realiseren ze zich dat ook deze maatregel nog geen structurele oplossing biedt. Beide provincies zullen de komende tijd actief in gesprek gaan over de veiligheid in het openbaar vervoer met het Rijk en andere betrokken partijen (gemeenten, vervoerders, COA).