In de Hunzezone, het gebied achter het industrieterrein Euvelgunne langs de stad Groningen dat wordt beheerd door Het Groninger Landschap, is de Paarse Morgenster opgedoken. De Paarse Morgenster is een bijzondere plant met een eetbare wortel. Om die reden werd de plant al sinds de oudheid gekweekt. Maar in de loop der tijd heeft de Grote Schorseneer aan populariteit gewonnen ten nadele van de Paarse Morgenstern.
Klei
Paarse Morgenster is erg zeldzaam in Nederland. Maar de plant heeft zich in het oude zeekleigebied goed weten te handhaven en daardoor komt de plant nog steeds voor in de Groningse klei. Sterker nog: Groningen is in Nederland de belangrijkste provincie voor deze soort.
Meter hoog
De plant begint pas in het tweede jaar te bloeien, met een mooie, grote lila, rood-paarse of blauwe bloemen. De plant kan ruim een meter hoog groeien. De stengel is kaal, tot heel licht behaard, en de bladeren zijn grasachtig.
Lichte kleigrond
Behalve in sommige verwilderde tuinen van particulieren wordt de plant nog aangetroffen op oude slaperdijken en langs wegen en akkerranden. De Paarse Morgenster heeft een voorkeur voor lichte kleigrond. In de kuststrook, met vaak zware klei, komt de plant niet voor.