Op diverse plekken in de provincie Groningen steekt de paarse morgenster de kop op. Het is een zeldzame plant, maar typisch voor de kleigronden van Groningen. Als je er vroeg bij bent, op een zonnige ochtend, kun je ze bloeiend tegenkomen. Want zoals de naam al aangeeft, is deze paarse, stervormige bloem alleen in de vroege morgen geopend. Momenteel worden veel paarse morgensterren gezien onder meer in de bermen van de Aagtweg in Eenrum, in de groenstrook van de Irenelaan en Wilhelminalaan in Baflo, langs de Kalkwijk in Hoogezand en in de berm langs de Lageweg in Grijpskerk.
Eetbare wortel
De paarse morgenster komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, en werd sinds de oudheid gekweekt vanwege zijn eetbare wortel. In Nederland werd de paarse morgenster veel geteeld op de kleigronden in Groningen en Zeeland. Als wilde plant is de paarse morgenster in Groningen behouden gebleven. Je treft de paarse morgenster nu nog vooral aan in hooiweiden, bermen en dijken in kleigebieden. Daar is de plant vooral te vinden tussen veldlathyrussen, kleine ratelaar en vogelwikke.
Tijdens de verkiezing voor 'De soort van Groningen' vorig jaar, eindigde de paarse morgenster achter de grauwe kiekendief op een mooie tweede plaats.